Blog

Újabb szintet ugorhatnak a szoftveres autók

A Continental új fejlesztéseinek köszönhetően a járművek egyre több funkciója vezérelhető szoftverek segítségével. A járműszoftverek piaca a következő években előreláthatólag hatalmasat fog bővülni.

A Continental eszközfelismerő koncepciójával moduláris és bővíthető megoldást mutat be a nagyteljesítményű számítógépek (HPC) járműarchitektúrákba történő integrálására. A legfontosabb, hogy az egyes számítási modulok még akkor is cserélhetők vagy bővíthetők, amikor a jármű már forgalomban van.

 

A rugalmas hűtőbetéteken alapuló új típusú folyadékhűtéssel kombinálva a rendszer mindig biztonságos üzemi hőmérsékletet tart fenn. A szoftveresen fejleszthető járművek terén elért előrelépések eredményeként a járművek egyre több funkcióját vezérlik, felügyelik és karbantartják szoftveren keresztül. Különböző elemzők szerint a szoftveralapú járműfunkciók és szolgáltatások piaci volumene 2031-re várhatóan eléri a 640 milliárd dollárt.

 

„A több területet átfogó nagyteljesítményű számítógépek rugalmas és bővíthető koncepciójára összpontosítunk, beleértve egy innovatív hűtési megoldást minden járműosztály számára. A plug & play kapcsolódási megoldásunk kevesebb beépítési helyet igényel, és csökkenti a járműarchitektúra, valamint a kábelköteg összetettségét. Emellett lehetővé tesszük az egyes számítási modulok cseréjét és frissítését, amikor a jármű már forgalomban van” – mondja Jean-Francois Tarabbia, a Continental architektúra és hálózatépítés üzletágának vezetője.

Moduláris felépítés és bővíthetőség

A HPC-megoldás könnyen és gyorsan hozzáigazítható bármilyen ügyféligényhez. A fejlesztés során a Continental a lehető legnagyobb feloszthatóságra összpontosít a moduláris kialakítással.

 

A különböző modulok egy dobozba történő egyesítése lehetővé teszi a költséges kábelezés megtakarítását. A plug & play megközelítésnek köszönhetően az egyes számítási egységek a helyszínen is cserélhetők, hasonlóan a klasszikus asztali számítógépek grafikus kártyáihoz vagy merevlemezeihez.

A Continental új hűtési koncepciója

A HPC-k nagy számítási teljesítménye az alkalmazástól függően akár az egykilowattos teljesítményleadást is elérheti. Ezt folyadékhűtéssel kell megbízhatóan kezelni, hogy a belső alkatrészek biztonságos hőmérsékleten belül maradjanak. A jelenlegi, meglévő módszerekkel ez nem valósítható meg a hűtővízkör megszakítása nélkül.

 

A Continental egy új típusú hűtési koncepciót vezet be, amely jelentősen leegyszerűsíti a cserét. A rendszer egy új típusú hűtőből áll rugalmas hűtőbetétek formájában, amelyek a folyadéknyomásnak köszönhetően ölelik magukhoz a HPC-modulokat. Ez megakadályozza a nemkívánatos légrés kialakulását, így a HPC modulok cseréje nagyon egyszerűvé válik. Az esetleges javítások vagy frissítések így sokkal gazdaságosabbak – olvasható a Continental közleményében.

Forrás: autopro.hu

Facebook
LinkedIn
Skype
Email

További cikkek:

Lezajlott a 12. FlottaOkosan rendezvény

Ez volt az első Budapesten tartott összejövetel, és reméljük, nem az utolsó. Sok szempontból új volt – nekünk is. Előadóink a megszokott, magas színvonalú, gondolatébresztő előadásokkal készültek, és igyekeztek minél több hasznos információt átadni.

Tovább olvasom »

Elektromos vs. minden más

Azt tudjuk, általában nézve ideális autó nem létezik, a választás során mindig nagyon fontos szempont (kéne legyen), milyen célra, milyen várható autóhasználati körülmények közti üzemeltetésre keressük a jó megoldást.

Tovább olvasom »

Masszív átalakulás zajlik a budapesti autózásban – Innen már nincs visszaút?

A legújabb trendek szerint egyáltalán nem biztos, hogy megéri egy városi lakosnak autót fenntartani, mikor az az idő nagy részében csak áll az utcán, viszi a költségeket, és közben foglalja a parkolóhelyet. Éppen ezért egyre többen használnak autómegosztási szolgáltatást a külföldi nagyvárosokban és Budapesten, ami a városi mobilitás jelentős átalakulását hozza magával.

Tovább olvasom »