GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója

GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben – közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

 

Az AutoWallis tavaly kötött együttműködést a 25 éves autóértékesítési tapasztalattal rendelkező Iniciál Csoporttal, amelynek egyik lépéseként július elején a tulajdonába került az Iniciál 40 százaléka, majd augusztusban további 20 százaléka – ezt hagyta most jóvá a GVH -, így összesen 60 százaléka.

A második lépésben megszerzett 20 százalékos Iniciál részesedést 868 millió forint összegű apportos tőkeemelés részeként szerezte meg az AutoWallis. A GVH jóváhagyását követően zártkörben kibocsátandó 10 049 568 darab AutoWallis részvény apportálási árfolyama a vállalat korábbi tőkeemelésről szóló döntésének megfelelően 86,4 forint. Az apport ellenében kapott részvényekre az eladók elidegenítési tilalmat vállaltak, ennek értelmében 2021. május 31-ig egyáltalán nem értékesíthetnek részvényeket, ezt követően pedig 5 évig korlátozott mennyiségben, ütemezésben és árfolyamértékben is előre meghatározott módon válhatnak meg részvényeiktől.

 

Nőtt az AutoWallis értékesítési hálózata (fotó: MTI)

Nőtt az AutoWallis értékesítési hálózata (fotó: MTI)

 

Az Iniciál hét autómárka (Dacia, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Suzuki és Toyota) értékesítésével és márkaszervizelésével foglalkozik négy telephelyen (Győr, Mosonmagyaróvár, Sopronban és Szombathely), a vállalat árbevétele tavaly 19,3 milliárd forint volt. Az Iniciál Csoport ügyvezetője és szakmai irányítója a többségi tulajdonrész megszerzését követően is Taródy Zsolt marad.

A tranzakciónak köszönhetően az AutoWallis csoport tagjai további meghatározó pozíciójú flottamárkákkal egészültek ki, ami jól illeszkedik a tavaly meghirdetett stratégiába, hogy a vállalat 2029-re a közép-kelet-európai régió meghatározó mobilitási szolgáltatója legyen.

 

Az elmúlt hónapokban bejelentett nemzetközi tranzakciók, így az Opel márka négy országra kiterjedő importőri jogának megszerzése mellett a mostani tulajdonszerzés jelentős mérföldkő az AutoWallis történetében, ugyanis a forgalmazott márkák bővülése mellett Magyarországon is emelkedik a csoport értékesítési pontjainak száma – olvasható a társaság közleményében.

Az AutoWallis Nyrt. részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik. A papír a péntek délutáni kereskedésben 84 forinton állt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 112, a legalacsonyabb 51,2 forint volt.

 

Forrás: privatbankar.hu

 

Hasonló cikkek

Lezajlott a 12. FlottaOkosan rendezvény

Ez volt az első Budapesten tartott összejövetel, és reméljük, nem az utolsó. Sok szempontból új volt – nekünk is. Előadóink a megszokott, magas színvonalú, gondolatébresztő előadásokkal készültek, és igyekeztek minél több hasznos információt átadni.

Tovább olvasom »

Elektromos vs. minden más

Azt tudjuk, általában nézve ideális autó nem létezik, a választás során mindig nagyon fontos szempont (kéne legyen), milyen célra, milyen várható autóhasználati körülmények közti üzemeltetésre keressük a jó megoldást.

Tovább olvasom »

Masszív átalakulás zajlik a budapesti autózásban – Innen már nincs visszaút?

A legújabb trendek szerint egyáltalán nem biztos, hogy megéri egy városi lakosnak autót fenntartani, mikor az az idő nagy részében csak áll az utcán, viszi a költségeket, és közben foglalja a parkolóhelyet. Éppen ezért egyre többen használnak autómegosztási szolgáltatást a külföldi nagyvárosokban és Budapesten, ami a városi mobilitás jelentős átalakulását hozza magával.

Tovább olvasom »